Boćarski klub IstraPoreč

adresa:
Vukovarska 6, Poreč
tel:
+385 99 3099 51
e-mail:
info@bkistraporec.hr
www:
www.bkistraporec.hr
osoba kontakt:
Cvijetin Lukić
gsm:
+385 99 3099 515
e-mail:
info@bkistraporec.hr

vodstvo kluba:

predsjednik:
Damir Mendica
tajnik:
Cvijetin Lukić
tajnik e-mail:
info@bkistraporec.hr
sportski direktor:
Sandro Jurman

O klubu

Boćarski klub IstraPoreč osnovan je 1948. godine, a član je 1. Hrvatske boćarske lige od njena osnivanja 1991. godine. U svojoj povijesti klub je šest puta osvajao naslove momčadskog prvaka države, posljednji 2023. godine. 2019. godine klub je nastupao u Kupu europskih prvaka gdje je ponovljen do nedavno najbolji rezultat kluba u tom natjecanju, odnosno titula treće momčadi Europe. Već 2022. godine i taj je rezultat nadmašen kada se klub pobjedom u polufinalnom susretu završnice Kupa europskih prvaka plasirao u finale te postao viceprvak Europe. Klub je kroz povijest u svojim redovima imao niz istaknutih hrvatskih boćara poput Dražena Puniša, Valtera Ivančića, Alena Guština, Dinka Beakovića i Nenada Tadića koji su u dresu hrvatske reprezentacije osvjali odličja na Svjetskim i Europskim prvenstvima. Trenutno je BK IstraPoreč nositelj dvostruke krune, obzirom da je 2023. godine osvoji i titulu ekipnog državnog prvaka i titulu pobjednika Kupa Hrvatske u boćanju.

Pisati o povijesti nekog kluba, pogotovo o klubu bogate povijesti i tradicije, je vrlo izazovno i zahtjevno. Boćarski klub "ISTRAPOREČ" nije bilo kakav klub i nisu ga u svojoj povijesti vodili bilo kakvi ljudi. To je uvijek bio, a i danas jest organiziran i prepoznatljiv klub, i vodili su ga uvijek, a i danas ga vode pravi ljudi - entuzijasti, zaljubljenici u svoj klub i u ono što rade. Prvi pisani tragovi u klubu nalaze se u knjizi zapisnika u kojoj su kronološki zabilježene sve sjednice, a vodi se od 11. veljače 1953. godine. Te prve pisane tragove ostavio je marljivi dugogodišnji tajnik kluba gospodin Antun Filić i njemu dugujemo neizmjernu zahvalnost što je bio kroničar svega onoga što se u klubu događalo za vrijeme njegove dvadesetogodišnje tajničke aktivnosti. Izvjesno je da je grupa entuzijasta djelovala i igrala boće i prije 1948, godine, ali bez organiziranog kluba, o čemu svjedoče podaci o članstvu u klubu, koji sežu u 1947,godinu, gdje se spominju Emilio Prodan, Josip Riosa i Nevio Šegala, koji su djelovali kao organizirana cjelina u sustavu kuglačkog kluba. Međutim kao klub djeluju od 1948.godine. Boćarski klub je utemeljen 1948.godine, kao sekcija boće u sastavu kuglaškog kluba "Istra". Sasvim je izvjesno da su se boće u Poreču igrale i prije te godine, ali o tome, nažalost, nemamo relevantnih podataka.

Dana 11.veljače 1953 održana je sjednica inicijativnog odbora kojem je osnovna zadaća bila da pripremi osnivačku skupštinu kluba, na kojoj su se trebale donijeti formalne odluke o ustroju kluba, u skladu sa tada važećim pozitivnim zakonskim propisima, iako je klub već djelovao. Skupština je održana dana 12.travnja 1953.godine, na kojoj su donijeti prvi pisani dokumenti kluba te izabrani organi upravljanja kluba.

Na skupštini je donijeta i odluka da se klub osniva pod nazivom Kuglaški klub "Istra", u kojem je boćanje organizirano kao sekcija. Kasnije je klub djelovao kao zajednički klub pod nazivom Boćarsko kuglaški klub "Istra" ili skraćeno BKK "ISTRA". Važno je istaći da je pokojni Emilio Prodan funkciju predsjednika kluba s prekidima obavljao više od sedamnaest godina, a u klubu je bio neprekidno aktivan više od dvadesetipet godina, te je za višegodišnji rad i za zasluge u razvoju kluba proglašen doživotnim počasnim predsjednikom kluba, a gospodin Antun Filić je funkciju tajnika obavljao neprekidno više od dvadeset godina.

Boćarsko igralište (dvostazno) na kojem je klub obavljao svoju aktivnost, u Poreču Zagrebačka 8, uređeno je za normalno odvijanje boćarske aktivnosti dana 08.svibnja 1954.godine. Godine 1967. uz boćalište su izgrađene i sanitarije, tako da je taj objekat u cijelosti adaptiran i kompletiran, te je kao takav u to vrijeme bio spreman i za najveća boćarska natjecanja. Na tom su boćalištu svoja boćarska umijeća i znanje tokom vremena prikazali velikani svjetskog i evropskog boćanja, kao što su bili ili jesu - Granaglia, Sturla, Bruzzone, Aghem, Poniš, Petričević, Požar, Beaković, Ivančić... Sve do izgradnje boćarske dvorane "Veli Jože" u Poreču 1995.godine, staro dvostazno boćalište je predstavljalo "hram boćanja" za brojne generacije porečkih boćara i bilo je popularno okupljalište za veliki broj ljubitelja boćanja.

           Sve do 1990.godine boćarski je klub bio u "simbiozi" sa kuglaškim klubom, ali ostvarenim uspjehom u kvalifikacijama za popunu Prve Savezne boćarske lige, kada je klub konačno stekao prvoligaški status, trebalo je zbog budućnosti kluba povući određene radikalne poteze. Tadašnje vodstvo kluba imalo je jasnu viziju i cilj kojem stremi, tako da su povučena dva poteza koja su odredila daljnju budućnost kluba. Prije svega je to bio prijelaz kluba iz rekreacijskog u takmičarski klub, jer su tako diktirqali i novi uvjeti i pravila natjecanja u saveznom rangu. Pored već velikog pojačanja u klubu, a to je dovođenje afirmiranog boćarskog reprezentativca Nenada Matoševića iz Pazina, u klub su kao pojačanja došli i igrači iz Rijeke - Zvonko Jelovica i Čedo Vukelić, također kvalitetni igrači koji su , uz postojeći domaći igrački kadar pružali dostatna jamstva da će se klub održati u saveznom rangu natjecanja. Drugi potez jest osamostaljivanje kluba kao samostalnog pravnog subjekta, odnosno osnivanje novog kluba.

U skladu s takvim opredjeljenjima i ciljevima, inicijativni odbor za osnivanje novog boćarskog kluba, na čelu sa gospodinom Vladimirom Zovićem, održao je povijesnu sjednicu s predsjedništvom BKK "Istra" iz Poreča, koja je održana dana 06.ožujka 1991.godine u prostorijama kluba (Poreč, Zagrebačka 8), na kojoj je usvojena zajednička odluka da se boćarski klub "Istra" kao sekcija u BKK "Istra" izdvaja iz tog kluba sa danom 01.siječnja 1991.godine, te da će ubuduće djelovati kao zasebni klub. O tome je sačinjen pismeni zapisnik, odnosno sporazum.

           Osnivačka skupština novog boćarskog kluba održana je dana 19.ožujka 1991. godine u hotelu "Parentium" u Poreču, uz nazočnost dvadesetičetiri člana, na kojoj je donijeta odluka o utemeljenju novog boćarskog kluba, donijet novi statut i drugi akti kluba, te izabrani novi organi kluba. Na skuštini je donijeta i odluka o nazivu kluba, koji se od tog dana naziva Boćarski klub "ISTRAPOREČ", koji u sebi objedinjava pripadnost Istarskoj županiji i Gradu Poreču. Novi temeljni akt kluba - statut - je ovjeren od strane Općinskog sekretarijata za poslove uprave Općine Poreč.

           Donošenjem i stupanjem na snagu Zakona o športu i Zakona o udrugama valjalo je klub ustrojiti na način kako su to propisali ovi zakoni. To je i učinjeno na sjednici Skupštine kluba, koja je održana dana 27.studenog 1997.godine, tako da je klub upisan u registar udruga, temeljem rješenja Ureda za opću upravu Istarske županije - Ispostava Poreč, dana 23.prosinca 1997.godine, pod rednim brojem 18010042, pod nazivom Boćarski klub "ISTRAPOREČ", sa sjedištem u Poreču, Vukovarska bb (boćarska dvorana).

           Danas je naš boćarski klub član Super hrvatske boćarske lige, te pridruženi član Zajednice boćarskih klubova grada Poreča, Istarskog boćarskog saveza i Hrvatskog boćarskog saveza. Cijenjen je i ugledan boćarski kolektiv u zemlji, a i šire. Klub je dosad šest puta osvajao naslov ekipnog prvaka države, a u svojim redovima imao je te još uvijek ima svjetske i europske prvake Beakovića, Ivančića, Guština, Puniša. 2022. godine postao je viceprvak Europe, a trenutno je nositelj dvostruke krune obzirom da je u 2023. godini osvojio i državno prvenstvo i Kup Hrvatske u boćanju.

Godina:
Sort:

Kontakt

Sportska zajednica grada Poreča
Nikole Tesle 16
52440 Poreč
Republika Hrvatska

Tel: +385 52 432 322